Şanlıurfa Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 15 Yer!

Şanlıurfa Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 15 Yer!

Şanlıurfa gezilecek yerler listesine nereleri eklemeli? Tarih içerisinde sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış Şanlıurfa, gezilecek yerler açısından oldukça zengin bir şehir. Şanlıurfa’da görülmesi gereken yerler farklı zevklere sahip birçok gezgine hitap edecek kadar çeşitli.

Şanlıurfa gezilecek yerler yazısında bu coğrafyanın ve farklı medeniyetlerin kültürünü keşfedeceğiniz müzelerden tarihin derinliklerine dalacağınız görülesi noktalara, doğal güzelliklerden şehrin simge yapılarına, yöresel ürünleri bulacağınız tarihi çarşılardan hanlara kadar birçok tavsiyeye yer verdik.

Yakın zamanlı seyahat planınızda Şanlıurfa varsa Şanlıurfa gezilecek yerler yazımıza bakarak kendinize şehri keşfedeceğiniz keyifli bir plan yaratabilirsiniz.

Şanlıurfa Gezilecek Yerler Listesi & Önemli Tavsiyeler

Şanlıurfa gezilecek yerler haritası konumları, Şanlıurfa haritasıŞanlıurfa gezilecek yerler haritası konumları, Şanlıurfa haritasıŞanlıurfa gezilecek yerler haritası konumları, Şanlıurfa haritasıŞanlıurfa gezilecek yerler haritası. Görsele tıklayarak büyütebilirsiniz. Google Maps’te açmak için tıklayın.

Şanlıurfa gezilecek yerler için planınızı yapmadan önce işinizi kolaylaştıracak birkaç önemli tavsiye:

Nerede kalınır? Şanlıurfa’da otellerin çoğu şehrin merkezinde yer alıyor. Şehrin en işlek caddelerinden Atatürk Bulvarı ve Sarayönü Caddesi üzerinde yer alan ara sokaklar ve Balıklıgöl çevresinde bütçenize ve zevkinize göre bir otel bulabilirsiniz.

Otel tavsiyeleri: Şanlıurfa şehir merkezi otelleri arasında sizler için tavsiyelerim: 3★ Hilton Garden Inn Şanlıurfa, Manici Hotel Şanlıurfa ve 5★ Dedeman Şanlıurfa Hotel.

Şanlıurfa’da ulaşım: Şanlıurfa’da şehir içi ulaşım için toplu taşıma oldukça rahat. Eğer yürümeyi seviyorsanız Şanlıurfa’da gezilecek yerlerin çoğu merkez ve çevresinde bulunduğu için yürüyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Şanlıurfa çevresinde gezilecek yerleri planınıza dahil edecekseniz ise mutlaka araç kiralamanızı tavsiye ederim.

Şanlıurfa’ya ne zaman gidilir? Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Şanlıurfa’nın ne kadar sıcak olabileceğini tahmin ediyorsunuzdur. Ben kişisel seyahatimi Nisan ayına denk getirerek baharın güzelliğinden faydalanmıştım. Nisan olmasına rağmen hava oldukça sıcaktı. Rahat rahat gezmek için siz de ilkbahar ya da sonbaharı tercih edebilirsiniz.

Şanlıurfa’da kaç gün geçirmek yeterli olacaktır? Şanlıurfa’yı gezmek için 2 tam gün geçirmeniz yeterli olacaktır, ancak çevresinde de görülecek bir sürü yer olduğunu hatırlatmak isterim.

Eğer vaktiniz varsa Şanlıurfa’ya kadar gitmişken en az 4 gününüzü ayırmanızı ve Göbeklitepe, Harran ve Halfeti’yi görmeden dönmemenizi tavsiye ederim.

1. Balıklıgöl (Halil-ür Rahman Gölü)

balikligöl Şanlıurfa turubalikligöl Şanlıurfa turubalikligöl Şanlıurfa turu

Şanlıurfa’nın en turistik ve önemli yeri Balıklıgöl, Şanlıurfa’da görülmesi gereken yerler listemizin başında geliyor. Balıklıgöl ismi aslında iki gölün yer aldığı bölgeyi kapsa da büyük ve meşhur olan Halil-ür Rahman Gölü, çoğu yerde Balıklıgöl olarak biliniyor.

Halil-ür Rahman Gölü’nün bu kadar meşhur olmasının nedeni hem görsel olarak etkileyiciliği hem de oldukça ilgi çekici olan hikayesi. Durum böyle olunca Balıklıgöl’ün hikayesi hakkında bir iki cümle etmeden olmaz.

Döneme hakim gaddar hükümdar olarak bilinen Nemrut, Hz. İbrahim tek tanrı inancını savunmak için saray içerisindeki putları kırınca yakılmasını emreder. Şu an gölün bulunduğu yer odunlar ile doldurularak büyük bir ateş yakılır ve Hz. İbrahim, Şanlıurfa Kalesi’nin bulunduğu yerden ateşe atılır. Rivayete göre ateş suya, odunlar ise balıklara dönüşür. Şu anda da gölün içerisinde bir sürü sazan balığı bulunuyor.

Halil-ür Rahman Gölü, Şanlıurfa’nın merkezinde yer aldığı için yolunuz elbet düşecektir. Gölün görüntüsü, çevresini sarmalayan Rizvaniye Camii’nin duvarlarıyla birleşince muhteşem bir manzara çıktığını söyleyebiliriz.

2. Aynzeliha Gölü

Şanlıurfa gezilecek yerler AynzelihaŞanlıurfa gezilecek yerler AynzelihaŞanlıurfa gezilecek yerler Aynzeliha

Aynzeliha Gölü, Balıklıgöl olarak adlandırılan bölgede yer alan daha küçük göl. Halil-ür Rahman Gölü’nün hemen güneyinde, Urfa Kalesi’nin önünde yer alıyor. Şanlıurfa’da gezilecek en güzel yerlerden biri.

Aynzeliha Gölü’nün de aynı Halil-ür Rahman gibi efsanevi bir hikayesi var. Nemrut’un kızı Zeliha, Hz. İbrahim’e aşıktır. Hz. İbrahim’in ateşe atılacağını öğrendiği zaman, aşkından günlerce göz yaşı döker. Zeliha’nın gözü anlamına gelen Aynzeliha’nın işte böyle ortaya çıktığına inanılır.

Seyahatlerinizde gezip gördüğünüz yerlerin hikayeleri sizi etkiliyorsa Şanlıurfa’ya gitmeden önce bu efsanelerin detaylı anlatımlarına mutlaka bakmanızı tavsiye ederim.

3. Rizvaniye Cami

Rizvaniye Cami Şanlıurfa gezi rehberiRizvaniye Cami Şanlıurfa gezi rehberiRizvaniye Cami Şanlıurfa gezi rehberi

Rizvaniye Cami, bana göre Şanlıurfa’nın görülmesi gereken en güzel yapılarından biri. Mimari olarak kendi başına bile oldukça etkileyiciyken Halil-ür Rahman Gölü’nün görüntüsüyle bütünleşince ortaya bir tablo çıkıyor.

Rizvaniye Cami, Şanlıurfa’nın merkezinde, Halil-ür Rahman Gölü’nün kuzey kenarında yer alıyor. 1716 yılında, St. Thomas Kilisesi’nin yerine bir Osmanlı valisi tarafından yaptırılmış.

Rizvaniye Cami’nin Balıklıgöl’e açılan yeşillikler içindeki avlusu ve giriş kapısını görmeden Şanlıurfa’dan dönmemenizi öneririm.

4. Halil-Ür Rahman Cami (Döşeme Cami)

Halil Ur Rahman Cami Şanlıurfa gezilecek yerlerHalil Ur Rahman Cami Şanlıurfa gezilecek yerlerHalil Ur Rahman Cami Şanlıurfa gezilecek yerler

Halil-ür Rahman Cami, Halil-ür Rahman Gölü’nün güneybatısında kalıyor. Aslında cami, medrese, mezarlık ve Hz. İbrahim’in ateşe atıldığında düştüğü makamdan meydana gelen bir külliye.

Burası da aslında Rizvaniye Cami gibi Bizanslardan kalma bir Meryem Ana kiliseymiş, 1211’de Eyyübiler tarafından camiye çevrilmiş. Günümüzde Şanlıurfa’da gezilecek yerler listesinde başı çeken eserlerden biri.

Her daim kalabalık, oldukça geniş bir avlusu bulunuyor. Caminin içini ücretsiz gezme imkanınız var. Eğer vaktiniz varsa girmenizi tavsiye ederim.

5. Eyyüp Peygamber Makamı

Eyyup Peygamber Makamı Şanlıurfa gezilecek yerlerEyyup Peygamber Makamı Şanlıurfa gezilecek yerlerEyyup Peygamber Makamı Şanlıurfa gezilecek yerler

Peygamberler şehri” olarak bilinen Şanlıurfa’da camilerin ve peygamberlerin hikayelerine ev sahipliği yapan mekanların ne kadar meşhur olduğunu tahmin edersiniz. Sabrı ile tanınan Hz. Eyyüp’ün de Şanlıurfa’da görülmesi gereken bir makamı bulunuyor.

Eyyüp Peygamber Makamı, Hz. Eyyüp’ün cüzzam hastalığına yakalanıp eşiyle beraber çile çektiği mağaranın yer aldığı makam.

Rivayete göre Hz. Eyyüp hastalığı esnasında eşiyle beraber Şanlıurfa merkezde yer alan bir mağaraya inzivaya çekilir ve Allah’a ibadet eder.

Bu sabır örneği sonucunda ise Allah tarafından Hz. Eyyüp’e şifalı su gönderildiğine inanılır. Bugün mağaranın içerisinde hastalığı esnasında tedavi olduğu belirtilen bir su kuyusu ve Eyyüp peygamberin sırtını dayadığı sabırtaşı bulunuyor.

Hz. Eyyüp Makamı, bugün Şanlıurfa’da inanç turizminin en çok ziyaret edilen noktalarından biri.

6. Hz. İbrahim’in Doğduğu Mağara ve Dergah Cami (Mevlid-i Halil Cami)

Mevlid i Halil Cami Şanlıurfa gezilecek yerlerMevlid i Halil Cami Şanlıurfa gezilecek yerlerMevlid i Halil Cami Şanlıurfa gezilecek yerler

Şanlıurfa’da görülmesi gereken önemli simgelerden bir diğeri, Mevlid-i Halil Cami ve yanında yer alan, Göbeklitepe’in doğduğu mağara olarak bilinen mağaranın da önceki yapılar gibi bir hikayesi var.

Rivayete göre Nemrut, hükümdarlığı döneminde bir rüya görür. Rüyayı müneccimlere anlattığında aynı yıl doğacak bir çocuğun kendisinin saltanatına son vereceğini söylerler. Bunun üzerine Nemrut, o yıl doğacak bütün erkek çocukların öldürülmesini emreder.

Hz. İbrahim’in annesi bu haberi duyunca bir mağaraya sığınır ve doğum yapar. Hz. İbrahim’i tam 7 yıl boyunca bu mağarada gizleyerek büyütür.

Mağaranın yanı başında yer alan cami, bu rivayete göre isimlendirilerek mevlid yani “kutlu doğum” ismini alır. Hem mağara hem de cami, Şanlıurfa inanç turizmi için oldukça önemli noktalar olarak görülüyor. Hatta mağaranın içinde bulunan su, yerliler tarafından zemzemden sonra en şifalı su olarak kabul edilmektedir.

Mevlid-i Halil Cami ve mağara, Balıklıgöl bölgesinde bulunuyor. Giriş ücreti yok ve gün boyu ziyarete açık.

7. Şanlıurfa Kalesi

Şanlıurfa Kalesi Şanlıurfa gezilecek yerlerŞanlıurfa Kalesi Şanlıurfa gezilecek yerlerŞanlıurfa Kalesi Şanlıurfa gezilecek yerler

Şanlıurfa Kalesi’nin şehrin en görkemli yapısı olduğunu söyleyebiliriz. Şanlıurfa’nın güneybatısındaki Dambak Tepesi’nde yer alan kale, tarihin izlerini taşımasının yanında görülmeye değer bir şehir manzarası da sunuyor.

Kaleden şehre baktığınızda tek rengin hakim olduğu eski bölge sokaklarını ve şehrin daha modern kısmını bir arada görüyorsunuz.

Şanlıurfa Kalesi’nin M.Ö 2000 yılında Neolitik bir yerleşim yeri üzerine yapıldığı tahmin ediliyor. Kalenin hem ihtişamı hem hikayesiyle dikkat çeken en önemli noktası 2 taş sütun.

Yükseklikleri yaklaşık 17 metre olan bu sütunları çevreden fark etmemeniz neredeyse imkansız. Bu sütunların hikayesine gelecek olursak konu yine peygamberlere geliyor. Nemrut’un Hz. İbrahim’i ateşe atarken bu iki sütunu mancınık olarak kullandığına inanılıyor.

Kale şehrin merkezinde, Balıklıgöl bölgesinde yer alıyor. Kaleye kadar toplu taşımayla çok rahat gelebiliyorsunuz ancak, Şanlıurfa Kalesi’ne ulaşım için yani kalenin içine giriş için tek seçeneğiniz yürümek. Çok dik olmayan bir yoldan yaklaşık 5 – 10 dk yürüyerek kaleye çıkmak mümkün.

Kaleye giriş ücreti 5 TL. Müzekart’ınız varsa ücretsiz girebilirsiniz. Yaz dönemi boyunca 19.00’a, kış döneminde ise 17.00’a kadar ziyarete açık.

8. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji Müzesi Şanlıurfa gezilecek yerlerArkeoloji Müzesi Şanlıurfa gezilecek yerlerArkeoloji Müzesi Şanlıurfa gezilecek yerler

Türkiye’nin en büyük müzesi olan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, tarihi açıdan büyük değer taşıyan pek çok esere ev sahipliği yapıyor. Paleolitik Çağ’dan bugüne, insanlık tarihinde bir yolculuğa çıkmak isterseniz mutlaka zaman ayırmalısınız.

Bilinen en eski gerçek heykel “Balıklıgöl Adamı“, dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe’ye ait eserler, Roma, Bizans ve İslami dönemlere ait birçok eser ve çok daha fazlası sizi bekliyor.

Müze içerisinde 14 adet ana sergi salonu ve 33 adet canlandırma alanı bulunuyor. Ana sergi salonlarında eserler kronolojik sırayla sunuluyor.  Canlandırma alanlarında ise dönemin atmosferi yaratılarak sanki o zamanlardaymışsınız hissi yaratılıyor.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’ne ulaşım oldukça kolay. Müze Haleplibahçe Caddesi üzerinde bulunan, Şanlıurfa Müze Kompleksi içerisinde yer alıyor.

Müzeye Şanlıurfa şehir merkezinden yürüyerek ulaşabilir ya da otobüs / minibüs kullanabilirsiniz. Ziyaret günlerine gelecek olursak Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret etmek için Pazartesi harici her günü tercih edebilirsiniz.

Müze yaz dönemi 19.00’a, kış dönemi 17.00’a kadar açık oluyor. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi giriş ücreti ise 14 TL.

Adres: Haleplibahçe Mahallesi, 2372. Sk. No:74/1, 63200

9. Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Haleplibahçe Mozaik Müzesi Şanlıurfa'da gezilmesi gereken yerlerHaleplibahçe Mozaik Müzesi Şanlıurfa'da gezilmesi gereken yerlerHaleplibahçe Mozaik Müzesi Şanlıurfa'da gezilmesi gereken yerler

Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ile aynı bahçede, farklı bir binada bulunuyor. Şanlıurfa gezilecek yerler denildiğinde Haleplibahçe Mozaik Müzesi es geçilmemesi gereken yerlerden biri.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Şanlıurfa Belediyesi’nin alt yapı çalışmaları esnasında keşfedilen bir Roma villası üzerine inşa edilmiş. Ortaya çıkarılan eserler orijinallikleri hiç bozulmadan korunmaya alınmış.

Müzenin en önemli yönlerinden biri mitolojide ismi geçen kadın savaşçı Amazonların isimleriyle beraber tasvir edildiği ilk ve tek mozaiğe ev sahipliği yapması.

Müze içerisinde Amazon kadınlarının av sahnelerini, günlük yaşamlarını, çeşitli hayvanları tasvir eden birçok değerli mozaik bulunuyor. Mozaikler tekniği, sanatı ve ele aldığı konularla uzmanlarca dünyanın en kıymetli mozaikleri olarak kabul ediliyor.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi ziyaret saatleri yaz mevsiminde 08.00 – 19.00, kış döneminde ise 08.00 – 17.00. Pazartesi günleri haricinde her gün ziyaret edebilirsiniz.

10. Urfa Kent Müzesi

Kent Müzesi Şanlıurfa'da görülmesi gereken yerlerKent Müzesi Şanlıurfa'da görülmesi gereken yerlerKent Müzesi Şanlıurfa'da görülmesi gereken yerler

Urfa Kent Müzesi, restore edilmiş bir kule içerisinde yer alıyor. Şanlıurfa Surları’nın Beykapısı mevkiinde yer alan bu kule yıllarca kendi haline terk edildikten sonra Şanlıurfa Belediyesi tarafından restore edilerek 5 sene önce Urfa Kent Müzesi olarak halka açılmış.

Urfa Kent Müzesi’nde Şanlıurfa’nın kuruluşundan günümüze tarihi, coğrafi, sosyal, ticari, kültürel kısaca Şanlıurfa’ya ait her şeyi bulabilirsiniz.

Kitaplar, fotoğraflar, el aletleri, müzik aletleri, mutfak araçları, geleneksel giysiler, el sanatları gibi birçok eserin yanında Şanlıurfa’nın Peygamberler Şehri olarak anılmasını sağlayan peygamberler hakkındaki birçok rivayeti de Urfa Kent Müzesi’nde sunum ve animasyonlarla keşfedebilirsiniz.

Urfa Kent Müzesi’ni ziyaret etmek için zamanlamanızı hafta içi 09.00 – 17.00 arasına denk getirmelisiniz. Urfa Kent Müzesi nerede derseniz ise adresi aşağıda sizin için bıraktık:

Adres: Beykapısı Mahallesi, (Mahmutoğlu Kulesi) 970.Sk, No: 1 Eyyübiye/Şanlıurfa Atatürk Mah. 19. Sokak (Kehriz Sokak) No: 26 Şanlıurfa

11. Mutfak Müzesi

mutfak müzesi Şanlıurfa'da görülmesi gereken yerlermutfak müzesi Şanlıurfa'da görülmesi gereken yerlermutfak müzesi Şanlıurfa'da görülmesi gereken yerler

Şanlıurfa’nın mutfağı hakkında ne kadar konuşsak az! Çeşidi bol, lezzeti daha bol bir mutfağa sahip. Hal böyle olunca Şanlıurfa mutfağının bir müzesi olması oldukça normal.

Şanlıurfa yemeklerini yalnızca Şanlıurfa’da yeme içme olarak değil de daha kültürel keşfetmek isterseniz Mutfak Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Şanlıurfa Mutfak Müzesi, Şanlıurfa mimarisinin en güzel örneklerinden “Hacıbanlar Evi” içerisinde bulunuyor. Tarihi Şanlıurfa evlerinin vazgeçilmez örneklerinden biri olan bu evin mimarisi sayesinde müzeyi gezmesi çok daha keyifli hale gelmiş.

Mutfak Müzesi’nde, Şanlıurfa yeme içme kültürüne dair geçmişten günümüze var olan mutfak malzemeleri sergileniyor. Objelerin yanında Şanlıurfa yöresine özgü kıyafetler giymiş mankenler yardımıyla canlandırmalar da bulunuyor.

Şanlıurfa yeme içme kültürünün yalnızca şahidi olmakla kalmayıp bir şeyler öğrenmek isterseniz de müze içerisinde, ustalar tarafından verilen kurslara katılabilirsiniz.

Şanlıurfa Mutfak Müzesi giriş ücreti bulunmuyor. Müze her gün 09.00 – 19.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Adres: Camikebir, 1349. Sk. No:3, 63210 Şanlıurfa Merkez/Eyyübiye/Şanlıurfa

12. Tarihi Şanlıurfa Çarşıları & Hanları

hanlar Şanlıurfa'da görülmesi gereken yerlerhanlar Şanlıurfa'da görülmesi gereken yerlerhanlar Şanlıurfa'da görülmesi gereken yerler

Müzeler, tarihi yapılar gibi görülmesi gereken diğer alternatiflerden daha çok şehrin ruhunu keşfedecebileceğiniz, yerlilerle kaynaşabileceğiniz bir şeyler yapmak isterseniz Şanlıurfa’da gezilecek yerler listemizin bu maddesi tam size göre.

Şanlıurfa çarşıları ve hanları için hem Şanlıurfa’da alışverişin hem de Şanlıurfa tarihinin merkezi denilebilir. Şanlıurfa şehir merkezinde, Eyyübiye ilçesindeki Balıklıgöl yakınlarında bulunan Tarihi Kapalı Çarşı olarak adlandırılan bölge içerisinde birçok çarşı, pazar ve han bulunuyor.

Süs eşyalarından kıyafete, Şanlıurfa’nın yöresel yiyeceklerden aksesuarlara; çarşılarda ne ararsanız bulmak mümkün ve çoğu çarşı, içerisinde satılan ürünlerden adını almış.

Bakırcılar Çarşısı, Eskici Pazarı, Kuyumcular Çarşısı, Kınacı Pazarı, Kunduracılar Pazarı, Sipahi Pazar ve Bedesten Çarşısı, Şanlıurfa çarşıları arasında en popülerlerden.

Hem mimarisi, hem atmosferiyle oldukça keyifli Gümrük Hanı ise Tarihi Kapalı Çarşı içerisindeki en ünlü han. Alışverişten yorulduğunuz vakit Gümrük Hanı’nda kahve molası verebilirsiniz. Şanlıurfa’ya özgü mırra kahvesi denemenizi tavsiye ederim.

13. Göbeklitepe

Göbeklitepe Şanlıurfa'da ne yapılırGöbeklitepe Şanlıurfa'da ne yapılırGöbeklitepe Şanlıurfa'da ne yapılır

Şanlıurfa gezilecek yerler dediğimizde Şanlıurfa çevresinde yer alanlara da bakmamak olmaz. Son yıllarda adını çok duyduğumuz Göbeklitepe, bu yerler arasında ilk sıralarda geliyor.

Tarihi M.Ö 10.000 yıllarına dayanan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe, tarihin akışını değiştiren tapınak olarak dünyada büyük yankı uyandırdı.

Şu an dünyanın en eski arkeolojik tapınağı ve yerleşim yeri olarak kabul ediliyor. Henüz kazılar devam etse de daha şimdiden sıra dışı birçok eser ortaya çıkmış durumda.

Bunların arasından boyları 6 metreyi, ağırlıkları 40 tonu bulabilen T şeklindeki anıtsal dikilitaşlar en dikkat çekicileri. Bu yapıların üzerlerinde yer alan hayvan, insan ve soyut birçok sembol eski dönemlere ışık tutuyor.

Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın Örencik Köyü yakınlarında, Harran Ovası’nda yer alıyor. Şanlıurfa’dan Göbeklitepe’ye ulaşım için otobüsler ve turlar mevcut. Kendi aracınız ile gidecek olursanız yaklaşık 25 dakikada varabilirsiniz.

14. Halfeti

halfeti Şanlıurfa gezilecek yerlerhalfeti Şanlıurfa gezilecek yerlerhalfeti Şanlıurfa gezilecek yerler

Şanlıurfa’da görülmesi gereken yerler sıralamasında en başlarda gelenlerden biri de Şanlıurfa’nın bir ilçesi olan Halfeti.

Saklı Cennet ve Kayıp Kent olarak da isimlendirilen  Halfeti bana göre Türkiye’de görülmesi gereken yerler denildiğinde de ilk sıralarda yer alanlardan biri.

Halfeti şu anda Eski Halfeti ve Yeni Halfeti olarak iki bölgeye ayrılmış. Eski Halfeti, 2000 yılında Birecik Barajı’nın yapımıyla büyük bir kısmı sular altında kalan bölge, Yeni Halfeti ise bu olaydan sonra yerleşim yerlerinin taşındığı, yeni yeni şehirleşmeye başlayan kısım. Eski Halfeti’de neredeyse yaşayan biri kalmamış, turistik bir yer haline dönüşmüş.

Eski Halfeti o kadar sakin ki Dünya Yavaş Şehirler kategorisinde bir “Cittaslow” olarak yer alıyor. Gerek ara sokakları, tarihi evleriyle gerek sular altında kalan kısımlarıyla görülmesi gereken bir yer.

Halfeti’nin karada kalan kısımları oldukça küçük bir alana yayıldığı için yürüyerek ara sokakları keşfedebilirsiniz. Sular altında kalan ve Birecik Barajı boyunca yayılan eski yerleşim yerlerini keşfetmek içinse tekne turuna katılmanız gerek. Oldukça keyifli geçen tekne turlarında Savaşan Köyü, Rumkale, Ulu Cami görülebiliyor.

Şanlıurfa’dan Halfeti’ye ulaşım için Şanlıurfa otogardan kalkan Halfeti otobüsleri ya da Halfeti turlarını tercih edebilir veya kişisel araç kullanabilirsiniz. Şanlıurfa Halfeti arası yolculuk ise yaklaşık 1.5 saat sürüyor.

15. Harran

Şanlıurfa gezi notları HarranŞanlıurfa gezi notları HarranŞanlıurfa gezi notları Harran

Şanlıurfa’da görülmesi gereken çevre yerlerden biri de dünyanın ilk bilim merkezlerinden biri olarak bilinen Harran.

Tarihi M.Ö 2000’li yıllara dayanan Harran’da 3000 yıllık, koni biçimli Mezopotamya evleri ve bölgenin ilginç coğrafi özellikleri dikkat çekiyor.

Gerek develer, gerek bitki örtüsüyle bir çöl atmosferiyle karşılaşıyorsunuz. Kültürel olaraksa Arap kültürünün hakimiyeti var. Harran’da gezilecek yerler arasında ise Harran Kültür Evi ve Harran Üniversitesi bulunuyor.

Şanlıurfa’dan Harran’a ulaşım için Şanlıurfa otogarından kalkan minibüsleri kullanabilir ya da araç kiralayarak gidebilirsiniz. Şanlıurfa’dan Harran’a kaç saate gidilir diye merak ediyorsanız yolun ortalama 1 saat sürdüğünü söyleyebiliriz.

Şanlıurfa’da Nerede Kalınır?

Şanlıurfa gezilecek yerler otel tavsiyeleriŞanlıurfa gezilecek yerler otel tavsiyeleriŞanlıurfa gezilecek yerler otel tavsiyeleri

Şanlıurfa’da gezilecek yerler listemizde yer verdiğimiz maddeleri göz önünde bulundurarak Şanlıurfa’da nerede kalınır konusunda da birkaç tavsiye vermek istedik.

Şanlıurfa’da konaklama için en ideal bölgeler şehir merkezinde yer alıyor. Atatürk Bulvarı, Sarayönü Caddesi ve Balıklıgöl çevresi Şanlıurfa otelleri açısından en zengin yerler.

Bu kısımlarda bir otel tercih ederek Şanlıurfa’da görülmesi gereken yerlere yakın olmanın avantajını yaşayabilirsiniz.

Şanlıurfa otel tavsiyelerine gelecek olursak Şanlıurfa’da en çok tercih edilen 5 otel ile devam edebiliriz. Eğer konforlu ve lüks bir konaklama deneyimi istiyorsanız 5★ Dedeman Şanlıurfa Hotel veya 3★ Hilton Garden Inn size uygun olacaktır.

Daha uygun fiyatlı bir otel arıyorsanız ise 3★ Akgöl Hotel ve 3★ Asil Otel güzel alternatifler. Şanlıurfa konakları içerisinde bir konaklama deneyimi isterseniz ise Palmyra Boutique Hotel, Türkmen Konağı ve Manici Hotel Şanlıurfa en güzel alternatifler arasında geliyor.

Şanlıurfa gezilecek yerler yazısı boyunca ülkemizin en güzel şehirlerinden Şanlıurfa’da gezip görülmesi gereken yerler hakkında bilgiler paylaşmaya çalıştım. Eğer sizin de şu noktaları da Şanlıurfa gezilecek yerler listesine eklemelisiniz dediğiniz yer varsa lütfen yorum yapın bizimle paylaşın!

Son olarak, Şanlıurfa seyahatinizde ihtiyacınız olabilecek tüm önemli bilgileri şu içeriklerimizde bulabilirsiniz;

Şanlıurfa gezi rehberiŞanlıurfa’da ne yenir?Göbeklitepe gezi rehberi

Kaynak: iceriksistemi.com

Bir cevap yazın

Moda ve Yaşam

Bayan Spor Terlik Modelleri

Read this awesome post

Read More
Moda ve Yaşam

RÜYADA BEBEK GÖRMEK: Anlamları ve Yorumlar

RÜYADA BEBEK GÖRMEK: Anlamları ve Yorumlar Rüyada Bebek Görmek Nedir? Rüyalar, insanların bilinçaltında saklı duygu ve düşüncelerin yansımasıdır. Rüyada bebek görmek de bu anlamda oldukça önemli bir semboldür. Bebekler, masumiyet, yeni başlangıçlar ve umutla ilişkilendirilirler. Rüyada bebek görmek, kişinin yaşamında önemli değişimlerin habercisi olarak yorumlanır. Peki,rüyada bebek görmek ne anlama gelir? İşte, rüyada bebek görmek […]

Read More
deneme bonusu veren siteler | deneme bonusu veren siteler