
Napa Deri Nedir?
Napa deriler, kuzu ya da sığır derisinden imal edilmektedir. Yumuşak yapısı ve hava geçirebilmesinden ötürü diğer derilere göre daha fazla kalite sahibi olarak anılmaktadır. Deri ithalatı yapan Veyer kapsamında da napa derilere daha fazla alaka gösterildiği bilinmektedir.
Napa derilerin, genel itibarıyla ayakkabı, çanta ve tekstil sektörlerinde değerlendirilmeye alındığı söylenebilmektedir. Deriler arasında en kaliteli türlerden bir tanesi olan napa deri, aynı zamanda da oldukça popülerdir. Yarma deri ile beraber fazlasıyla ilgi çekmesi de değerini katlamaktadır. Derinin parlak görüntü sergilemesi ve dayanıklı yapıda bulunması da bu denli talep görmesinin temel nedenleri arasında yer almaktadır. Bu aşamada da napa deriye bağlı farklı çeşitler de gündeme gelebilmektedir.
- Astarlık Deriler
Derilerin tabaklama işlemleri sonrasında meydana getirilebilecektir. Toptan deri hususunda da ilgi çekecek olan astarlık deriler noktasında bu ürünlerin doğal renklerinde olduğu da söylenebilmektedir. Genel olarak keçiden imal edilse de nadir olarak sığırdan da üretilebilmektedir. Astarlık deriler, diğer deri türlerine göre daha düşük kalitede yer almaktadır.
- Suni Deri
Suni deriler, kimyasal maddeler kullanılarak elde edilmektedir. Bu deriler giyim, aksesuar ve ayakkabı imalatında kullanılsa da pek fazla ömrünün olduğu söylenememektedir. Öte yandan kullanışsız olması da tercih edilmemesi adına önemli bir nedendir.
- Ak Deri
Kağıt kullanılmadan önceki dönemde yazıların kalıcı olması adına deri üzerine işlenmesi söz konusuydu. Ponza taşıyla ak deri pürüzsüz hale getirilir ve ceylan derisi kullanılarak oluşturulurdu.
Napa Deri Nasıl Üretilir?
Napa derinin üretimi son derecede zahmetli olarak tabir edilmektedir. Dana, keçi ve koyunlardan elde edilir. Ancak organik bir madde olmasından dolayı korunması adına tuzlanması gerekecektir. Yüzüldükten sonra hemen tabaklama işlemine geçilerek bakteri oluşumuna izin verilmemelidir. Derinin çürümemesi adına bu yol izlenmelidir.
Napa Deri Nerelerde Kullanılır?
Napa deriler, genel olarak ayakkabı yapımında tercih edilmektedir. Diri ve tok olmasından dolayı belirgin gözenekleri olmamaktadır. Diğer derilere göre daha fazla suya dayanıklı olmasıyla tercih edilebilecek bir materyal olarak kendini gösteren bir ürün olarak bilinmektedir.