

IBM’in Yeni Bilgisayar Çipleri 30 Milyar Transistörü Parmak Ucunuza Sığdırıyor!
IBM araştırmacıları, tırnak büyüklüğündeki bir alana 30 milyar transistör sığdırdıklarını ve ihtiyacımız olan işlem gücüne ciddi destek veren bilgisayar çiplerini, yongalarını üretmek için yepyeni bir yol bulduklarını açıkladılar.
Yeniliğin anahtarının, mevcut çipler üzerindeki transistör kapılarının boyutunun 10 nanometreden 5 nanometreye (nm) kadar düşürülmesinden geçtiği söyleniyor. Daha fazla kapı daha fazla güç anlamına gelir ve bu da kendi kendine giden otomobillerden akıllı telefonlara kadar her alanda tesirini gösterecektir diye düşünebilirsiniz.
Bunu gerçekleştirmek için, IBM ve ortakları olan Samsung ve Global Foundries ile birlikte, mevcut mimarinin bazı sınırlanmalarını aşan gelecek yongaların yeni bir tasarımını ortaya çıkardılar. FinFET ya da Fin Field Effect Transistor olarak bilinirler.
“Bu büyük bir gelişmedir” diyen Dan Hutcheson, Wired’da Brian Barret’e durumu şöyle izah etti: “Daha küçük transistör yapmak istersem, aynı alana daha fazla transistör alırım. Bu da aynı alanda daha fazla güç elde ederim demektir.”
IBM, yongaların aynı çekiş gücüyle %40 daha hızlı olacağını söylüyor. Bu da günümüzdeki yongalarla aynı hızda çalışırken, mevcut gücü %75’lik bir tasarruf kullandığı anlamına geliyor.
Günümüzde sahip olduğumuz telefon işlemcimiz kadar hızlı telefon işlemcisi olduğunu düşünün, ancak bir günde aynı şarj durumunun çeyreğini kullanacaksınız. Bahsettiğimiz gelişme tam olarak da bu!
Yeni 5 nanometrelik mimarinin yatay kesitinin görünümü. İtibar: IBM Araştırma
Her bir transistör için mevcut üç akım taşıyan kanal kullanan FinFET mimarisinin geliştirilmesi için, araştırmacılar etkili bir şekilde başka bir kanal oluşturmak için yığılmış bir silikon nanosayt tasarımı kullandılar.
Transistörler açıkken daha fazla kanal daha fazla akım sağlar ve transistörler kapalıyken daha fazla sızıntı oluşturur. İşte buradan güç ve verimlilik kazançlarının sağlandığını söyleyebiliriz.
Açıkçası, ekip FinFET mimarisini yana doğru çevirdi ve her birinin üstüne daha fazla transistör sığdırdı.
Intel’in kurucu ortağı Gordon Moore 1965’te ileri sürdüğü ünlü Moore Yasasınca özetlenen teknoloji, yaşamımızda olduğu sürece daha hızlı ve daha verimli işlemciler için bu arayış sürüyor.
Moore başlangıçta bir çip üzerindeki transistör sayısının her yıl iki kat artarak daha hızlı ve daha verimli çalışacağını ve on yıl sonra her iki yılda bir tahmini olarak revize edilebileceğini öngördü.
Gelişmelerin bu kadar yavaş olmasının nedeninin, bu süreçte öngörülemeyen durumların ortaya çıkması olduğunu düşünen mühendisler, bu fikirleri Moore Yasası’nı ayakta tutmak için bir teşvik olarak görüyorlar.
IBM ve ortaklarıyla gerçekleştirdikleri bu yeni mimari, önümüzdeki yıllarda bilgisayar çiplerinde büyük kazanımları görebileceğimiz anlamına geliyor.
Ayrıca mühendislere, karbon nanotüpler gibi umut verici alternatiflerden ziyade var olan işlemcileri ve malzemeleri kullanma olanağı da sağlıyor. Böylelikle yeni nesil opsiyonlar keşfedilirken mevcut teknolojimiz de ihtiyaçlarımıza ayak uydurabilir.
FinFET mimarisi kullanılarak yapılan 7 nm çiplerin üretimine, 2018’de başlanılması planlanıyor ve 5 nm çipler ancak bundan bir yıl sonra hazır olabilir, fakat bunları elinizin altındaki kapitalist sistemin dayatması olan teknolojik cihazlarda hemen görmeyi beklemeyin.
Yapay zeka, veri hızları ve diğer birçok alanda öne çıkan önemli sıçramalarla bu yarış, daha az enerjiyle daha çok veriyi daha hızlı bir şekilde işlemek üzerinedir ve yeni 5 nm çipler için büyük bir yardımın olması gerekiyor.
“Dünyanın düzeni değişiyor; yapay zekalar, kendi kendine gidebilen araçlar; dünya böyle bir çağa adım atıyor” diyen Hurchson, Wired dergisine “Onların hepsi ziyadesiyle daha etkili bilgi işlem gücüne bağımlıdırlar” şeklinde bir açıklamada bulundu.
“Bu sadece, bu tür teknolojilerden kaynaklıdır. Bu olmadan, biz bir hiçiz.”
Araştırma, Japonya, Kyoto’daki 2017 Symposia on VLSI Technology and Circuits’da sunulacaktır.
Kaynak: istemci.com